Gå til innhold

Den internasjonale fredsdagen

august 28, 2009

I 1999, opptatt av menneskets fundamentale natur og tidens viktigste spørsmål, lanserte filmmaker Jeremy Gilley Peace One Day for å finne et utgangspunkt for fred. Målet hans var å dokumentere hans arbeide med å etablere den første årlige dagen for global våpenhvile og ikkevold med en fast kalenderdato noen sinne. Utrolig nok lyktes det han 2 år senere å nå sitt mål da de 192 medlemsstatene i FN adopterte 21. september som en årlig dag for global våpenhvile og ikkevold på FNs internasjonale dag for fred, Fredsdagen, som er en 24 timer lang plattform for livgivende aktiviteter rundt om i verden og en mulighet for individer – især unge – å bli involvert i fredsprosessen.

Internasjonal fredsdag ble etablert av FNs generalforsamling som en dag “til refleksjon og styrking av idealer om fred, mellom alle nasjoner og folkeslag” og som en dag med budskap om “global våpenhvile og ikke-vold.” Den Internasjonale Fredsdagen handler om å skape en fredskultur for verdens kommende generasjoner. Dette er dagen hvor både individer, organisasjoner og nasjoner har muligheten til, i fellesskap, å arbeide for fred. Dagen ble unnfanget ved en FN resolusjon i 1981 og verdens første Internasjonale Fredsdag ble feiret i september 1982. I 2002 utropte FNs generalforsamling 21. september som permanent dato for den Internasjonale Fredsdagen. Statsoverhoder og ordførere har avgitt sine fredserklæringer og oppfordret sine innbyggere til å feire Fredsdagen.

FN lanserte i fjor sin globale TXT 4 PEACE/ WRITE 4 PEACE- kampanje, som tar sikte på å samle inn meldinger om fred, som deretter skal bli presentert for verdens ledere når de samles i New York for FNs generalforsamling 23. september 2008. Et budskap om fred i form av tekstmeldinger, e-post, video og foto ble sendt rundt i verden gjennom nye mediekanaler for å øke bevisstheten rundt Den internasjonale fredsdagen den 21. september. FN etablerte nettstedet www.peaceday2008.org, som et samlested for e-poster og tekstmeldinger fra mennesker rundt om i verden. Folk ble også oppfordret også til å bidra med fotografier og korte videoer om fred, som skulle bli sendt til CNNs nettside for journalistikk: Det interaktive nettstedet iReport. På denne nettsiden vil man finne bidragene som markerer Internasjonal fredsdag.

Peace One Day.org

International Day of Peace

International Day of Peace, 21 September

Peace Day 2009

Peace One Day – A Call to Action on Peace Day

Her Majesty Queen Rania of Jordan – Peace One Day

His Holiness the Dalai Lama talks about Peace One Day

One Day One Goal – Music Video

Peter Gabriel on cynicism and Peace One Day

Reklamer
No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: