Gå til innhold

Fredsdepartement – ministerium

august 28, 2009

Costa Rica har nå nylig skapt et Ministry of Justice and Peace og dermed blitt det tredje landet som har en slik ministerm, hvor av de to andre er Nepal og Solomon øyene i Stillehavet. Den nepalske ministeren for fred og gjenoppbygging vil tale ved Global Alliance Summit for Ministries and Departments of Peace, som vil bli holdt i San José, Costa Rica, i perioden 13.-21. september 2009, hvor det blir antatt at også den nye Costa Rica fredsministeren vil tale. Møtets tittel i år er Building Bridges of Peace. Målet for konferansen er å ekspandere Global Alliance nettverket gjennom å involvere høytkvalifiserte møtedeltagere fra minst 40 land, som er motivert til å utvikle fredsinfrastruktur i deres nasjonale regjeringer.

Grunnlagt i 2004 er Global Alliance for Ministries and Departments of Peace et globalt samfunn av dedikerte individer, sivile samfunnsorganisasjoner, autonome kampanjer og regjeringsansatte ved 35 land, som arbeider for at deres nasjonale regjeringer skal investere i utviklingen av ferdigheter og infrastruktur dedikert til fredelig løsning av konflikt for på den måten å skape en fredskultur.

Costa Ricas president og Nobel fredsprisvinner, Oscar Arias, i hans støtte for landets nasjonale fredsmodell, feiret dets etablering som en “inspirerende innfallsvinkel som fremmer vår fundamentale sosiale transformasjon og fremmer en fredskultur, som distanserer oss fra vold og motiverer oss til å bli et fredelig samfunn basert på gjensidig forståelse, harmoni og ikke-vold.” Ifølge Oscar Arias: “Fred er ikke noen drøm, men tungt arbeide. Vi må starte gjennom å finne fredelige løsninger til hverdagskonflikter sammen med folk rundt oss. Fred begynner ikke med den andre personen; den begynner innen hver og en av oss.”

Department of Peace er et Canadisk initiativ, mens Ministry for Peace er en britisk organisasjon som arbeider for dannelsen av strukturer innen regjeringen, som kan transcendere voldelige konflikter i fellesskap med et uavhengig sivilt samfunn. I USA har Dennis Kucinich, ofte kalt Fredskandidaten, arbeidet for å få etablert et Fredsdepartement, Department of Peace and Non-violence, en tanke som Benjamin Rush hadde introdusert med tanke på USAs aller første regjering på 1700-tallet og som ble tatt opp igjen av Demokratenes politiker Jennings Randolph i etterkant av Andre verdenskrig, men som aldri har blitt konkretisert.

Kucinich deltok som kandidat for demokratene ved primærvalgene i 2004 og erklærte sitt kandidatur den 12. desember 2006 i Clevelands City Hall. Kucinich, som var motstander av krigen i Irak og Patriot Act og som mente en eventuell fredsbevarende FN-styrke i Irak måtte bygge på irakernes eget ønske, har mottatt mange utmerkelser for sitt fredsarbeid og ble tildelt Gandhi Fredsprisen i 2003. Han støtter fredelige diplomatiske forbindelser med Iran, og alle nasjoner. Han foreslo opprettelsen av USAs Fredsdepartement i kongressen den 5. februar 2007, men uten at dette resulterte i noe konkret. The Peace Alliance og Student Peace Alliance er de nasjonale organisasjonene som arbeider for at loven om etableringen av et Department of Peace i USA på kabinettnivå.

“It is time that we become as sophisticated at waging peace as we have become at waging war.”

Marrianne Williamson

”The very agonies of war and the dark night of suffering that has lasted for centuries are awakening civilization to a new understanding: the peoples of the Earth have a sacred right to peace.”

Senator Douglas Roche
a prominent supporter of the
Canadian Department of Peace Initiative

Building Bridges of Peace

dep

Reklamer
No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: