Gå til innhold

Ordførere for fred

august 28, 2009

Atomvåpen er helt forskjellig fra alle andre våpen – Det er bare med atomvåpen man på noen få timer kan drepe hundrevis av millioner av mennesker, endre klimaet på jorden, svekke ozonlaget og risikere å ødelegge hele den menneskelige sivilisasjon.

I august 1945, forholdsvis den 6. og 9. august, reduserte USAs atombomber de to japanske byene Hiroshima_og_Nagasaki til lite annet enn høyfrekvente skraphauger. Bombene drepte minst 120 000 mennesker av direkte dødelig stråling, brannskader og skader av fallende og flyvende gjenstander. Over noe tid døde rundt dobbelt så mange av påførte skader, skader av direkte stråling, innånding av radioaktivt støv og inntak av radioaktivt forurenset mat og drikke. I tillegg har de som overlevde bombene og etterkommerne deres slitt med seneskader som kreft og misdanninger. I dag, mer enn 60 år etter krigen, lider tusenvis av borgere ennå av de ødeleggende ettereffektene av radiasjon og bunnløs emosjonell smerte.

For å hindre en hver form for gjentagelse av denne tragedien har byene Hiroshima og Nagasaki forsøkt å fortelle verden om atombombenes inhumane grusomhet og arbeidet for at slike våpen skal forbys. Den 24. juni 1982, ved det andre UN Special Session on Disarmament møte holdt i FN hovedkvarteret i New York, foreslo Hiroshimas daværende borgermester, Takeshi Araki, et nytt program for å fremme arbeidet for total opphevelse av atomvåpen. Forslaget oppmuntret til solidaritet blant byer som var for opphevelse og ga byene en måte å transcendere nasjonale grenser slik at de sammen kunne kreve opphevelse av atomvåpen. Borgermesterne i Hiroshima og Nagasaki anmodet deretter borgermestere rundt om i verden til å støtte dette programmet.

Ordførere for fred består av byer rundt om i verden som formelt har uttrykt støtte for programmet og inkluderer per 3. august 2009 hele 3047 medlemsbyer i 134 land og regioner rundt om i verden, og hele 86 byer og steder i Norge, slik som Trondheim, Stavanger og Tromsø.

nuclear-bomb

Utarmet uran:

Forsvarsminister Bjørn Tore Godal sa i spørretimen i Stortinget den 10. januar 2001 at han ville ha gått inn for et midlertidig forbud mot radioaktivt utarmet uran, som har blitt brukt av USA og tildels Storbritannia i Golkfkrigen, Bosnia og Kosovo, i dag hvis det hadde vært i aktivt bruk et sted. SV, som krever at Regjeringen går inn for et internasjonalt forbud mot utarmet uran, mener denne giftige og lav-radioaktive ammunisjonen er i strid med Geneve-konvensjonene, som forbyr krigsmidler som kan ventes å “føre til omfattende, langvarige og alvorlige skader på miljøet.”

Amerikanske og britiske styrker, som ikke kun har truet med å bruke atombomber mot Irak, foruten Iran, har under den pågående krigen I Irak brukt utarmet uran i ammunisjonen. Mens USA brukte 375 ton i 1991 har de brukt 2200 ton under den siste krigen. Geigertellermålere i Bagdad måler radiasjonsnivåer på 1000-2000 ganger høyere enn bakgrunnsradiasjon. Pentagon har med andre ord bombet, okkupert, torturert og forgiftet Irak.

DEPLETED_URANIUM_ALERT_MAGS-sm

Depleted Uranium Baby.1

IAEA Chief Warns of Possible New Wave of Nuclear_Proliferation
Putin Talks of Giving Up Nukes
Alert Level Raised on North Korea
Scrapping Nuclear Arms is Now Realpolitik. Six Security Experts Urge America and Russia to Act Today

Reklamer
No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: