Gå til innhold

Verdens humanitære dag

august 31, 2009

Verdens humanitære dag, World Humanitarian Day, blir markert hvert år den 19. august for å øke den offentlige bevisstheten rundt humanitære hjelpeaktiviteter globalt og gi ekstra oppmerksomhet til situasjoner og mennesker som trenger humanitær hjelp, samt for å ære alle som arbeider med humanitære spørsmål og FN personell som arbeider for å fremme den humanitære sak og dem som har mistet deres liv i dette arbeidet.

Det var bombingen av FN hovedkvarteret i Bagdad, som drepte 22 FN stabsmedlemmer, inkludert spesialutsending Sérgio Vieira de Mello, i 2003 som førte til at FN annonserte dagen i desember 2008, noe som vil si at 2009 var den første gangen denne dagen ble markert.

Antall angrep på hjelpearbeidere har økt mye de siste tre årene og i 2008 var dødstallet høyere for hjelpearbeidere enn for FN-soldater. 260 hjelpearbeidere ble i dette året drept, kidnappet eller alvorlig såret. Det er det høyeste tallet som noen gang er registrert, og viser behovet for denne nye FN-dagen.

Det er især Afghanistan, hvor man i økende grad har sammenblandet humanitær innstas med militær okkupasjon, situasjonen for dem som arbeider med humanitær innsats har blitt problematisk. Bistand og humanitært hjelpearbeide har her blitt en av flere strategier som en fremmed okkupasjonsmakt tar i bruk for å underlegge seg det okkuperte landets befolkning.

I økende grad ser vi at bistandsmidler benyttes til militære formål, at militær bistand fordekkes som sosial og økonomisk utvikling og at sivile utviklingsorganisasjoner trekkes inn i militære operasjoner. Dette har sammenheng med at verdens militærmakt i økende grad utøves igjennom integrerte operasjoner hvor sivile bidrag inngår som del av den overordnede politiske strategi. Militarisering av bistand finner også sted når utviklingsagenter på eget initiativ velger å ta side i en krig på en måte som styrker en parts militære evne og krigslyst. I krigen mot terror blir skillene mellom militære og sivile bidrag i konflikter mindre og mindre tydelig. Bistand brukes som våpen i dagens Afghanistan og Irak. I denne situasjon er det viktig med et kritisk syn på tingenes tilstand. En forståelse for at medmenneskelighet ikke bare er et redskap for fred, men at denne kvaliteten også kan misbrukes i krig og konflikt er avgjørende.

Verdens ti verste humanitære kriser i 2008:

• Somaliregionen i Etiopia

• Somalia

• Zimbabwe

• Underernæring hos barn

• Nordvest-Pakistan

• Kongo

• Sudan (inkl. Darfur)

• Irak

• Burma

• Hiv/Aids og tuberkolose

Utvalget er gjort av Leger Uten Grenser, som presiserer at de har valgt blant land de selv arbeider i, noe som gjør at blant annet Afghanistan ikke er med på listen.

rachel_corrie

world peace

Reklamer
No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: