Gå til innhold

No Star Wars kampanjen

september 2, 2009

National Missile Defense (NMD) prosjektet til USA – deres nasjonale rakettforsvarsskjoldsystem, er et komplekst prosjekt som involverer produksjonen av nye våpen og installasjonen av amerikanske militærbaser i ulike deler av planeten. I Europa er det første skrittet i denne planen å installere et radarsystem i Tsjekkia og en rakettskjoldbase i Polen. Denne planen har delt Europa, som for tiden ikke har vært klare for å gi et samlet, sammenhengende og ikke-voldelig svar til USAs aggressive politikk. Russlands og Kinas reaksjon har skapt en “kald krig” atmosfære. Internasjonal konflikt øker og våpenkappløpet (både konvensjonelt og atom) har startet igjen.

Det tsjekkiske parlament må ta et standpunkt vedrørende konstruksjonen av en amerikansk militærbase og trolig stemme i favør av sin installasjon på tross av at 70 % av befolkningen motsetter seg denne planen. Hovedparten av den tsjekkiske befolkningen vil ikke ha utenlandske militærbaser på deres territorium, men vil bestemme over disse sakene selvstendig gjennom en folkeavstemning, som er et fundamentalt instrument for et hvert demokrati. Gitt denne presserende situasjonen har det blitt lansert en online underskriftskampanje for å legge press på parlamentet med krav om at spørsmålet vil bli løst gjennom en folkeavstemning. Planen involverer ikke kun Tsjekkia, foruten hele Europa og resten av verden. Dette er en ikke-voldelig protest! Signer underskriftsoppropet og send den videre! Hjelp til med å samle en million signaturer!

Bush og de andre toppolitikerne i USA har verken definert noen slutt på krigen mot terrorismen eller noen klar begrensning i innholdet. Hvert nytt stadium av krigen gjør det klarere at den har lite å gjøre med al-Qaida eller Verdens handelssenter, men handler om hva amerikanske generaler kaller Full Spectrum Dominance. Ifølge Robert Zoellick, USAs handelsminister, handler krigen mot terrorismen om å forsvare den frie handelen. Den samme Zoellick har antydet at krigen mot terrorismen også bør utvides til å omfatte de såkalte ”intellektuelle terroristene,” grupper og enkeltpersoner som opponerer mot systemet.

Stadig flere land rundt i verden er trette av USAs unipolare verdensorden hvor strategidokumenter som Total Spectrum Dominance og Vision 2020, et dokument publisert i mai 2000 av det amerikanske forsvarsdepartement erklærte behovet for såkalt Full Spectrum Dominance på slagfeltet, som vil si over hele verden, er de som gjelder. Joint Vision 2020, som tar for seg de militære trusler som kan oppstå frem til 2020 og mulige svar på disse, danner grunnlaget for USAs militære doktriner. Målet er å få herredømme i vann, på land, i lufta og i rommet. USA har i offentlige kilder 737 baser i 130 land, selv om mange mener at det riktige antallet er over 1000, og har som mål å kunne angripe et hvilket som helst land i løpet av 5 minutter.

Frasen krigen mot terrorisme har blitt brukt for å legitimere en rekke aksjoner fra ulike land. Israel har det blitt brukt for å rettferdiggjøre bombing av boligbebyggelse i Gaza. I Russland har det blitt brukt for å legitimere undertrykkelse, ja nærmest forfølgelse, av tsjetjenere. I Canada har man benyttet seg av den for å rettferdiggjøre undertrykkelse av sivile rettigheter. I USA har den spesifikt blitt brukt for å referere til global intervensjonisme. Med krigen mot terrorisme som påskudd vedtok den amerikanske kongressen tidlig i 2002 å øke bevilgningene til militæret med 48 milliarder dollar. Bare økningen beløp seg til mer enn hva noe annet land, unntatt Russland, brukte på militæret totalt sett. Med samme påskudd opprettet USA en serie nye militærbaser i Sentral-Asia.

Samtidig har Tyskland og Japan fjernet de selvpålagte restriksjonene som etter andre verdenskrig har umuliggjort deres militære deltakelse utenfor landenes grenser. Nå som denne proppen er fjernet, var det all grunn til å vente at statene ville øke militærbudsjettene til et nivå som samsvarte bedre med deres internasjonale økonomiske tyngde. Både Tyskland og Japan var underlagt langvarig, internasjonal oppmerksomhet etter Andre verdenskrig, men gikk bort fra dette for igjen å spille større roller innen globalt militært samarbeide.

Planene om et rakettskjold i Europa øker faren for et nytt atomvåpenkappløp og en ny kald krig. Norge uttrykker skepsis til rakettskjoldplanene. Vi vil ikke være med på det taktiske spillet fra USA som knytter NATO til USAs globale rakettskjold. Dette er en provokasjon mot Russland og kan medføre et nytt atomvåpenkappløp og en ny kald krig. Vi er ikke alene. Skepsisen mot disse planene er stor rundt om i Europa. I vår tid trenger vi en innsats for miljøet, og en menneskelig og demokratisk opprustning. Våpenarsenalet i verden må ned – ikke opp! Støtt opp om og styrk regjeringens avvisning av et rakettskjold i Europa.

Jan Tamáš

Non-violent Movement against US bases in Czech Republic


”I do not agree with the installation of a US military base on Czech Republic territory, as part of their NMD (National Missile Defense) project. The implementation of this project is increasing international tensions, generating a new arms race and is the first step towards the militarization and control of space. Since more than two thirds of the Czech population are against this project, I think it is only fair that the Czech people have the right to decide on such an important question by means of a referendum.”

Signer underskriftskampanjen ”No Star Wars”

petice-top_en

Tekster:

Militærbaser og geostrategisk kamp

Hvordan ser fremtiden ut?

USA, Russland og Iran – Hvor går veien nå?

NATO må ta ansvar for atomnedrustning i Europa

Bush vant slaget om rakettskjold

ElBaradei tror ikke at rakettskjold er noen løsning

Aksjon mot USAs OG NATOs planer om rakettskjold i Europa

Konstruktiv ødeleggelse

Verden – Hva nå?

USAs nye treningsmanual – ”stabilitetsoperasjoner”

Militærbaser og geostrategisk kamp

Bruk av irakisk territorium?

Med løgn som våpen


Tekster:

Noam Chomsky: Dominance and Its Dilemmas

Full Spectrum Dominance, U.S. Power In Iraq and Beyond

Stephen Martin: Full-Spectrum Dominance of the Big Lie

Full Spectrum Dominance

Full Spectrum Information Warfare: Information Operation Roadmap

ZNet – Full Spectrum Dominance

t r u t ho u t | full spectrum dominance

Remembering Nobel Laureate Harold Pinter – “Is Our Conscience Dead?”

Full Spectrum Dominance | Dictionary of War

Reklamer
No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: